tomenu
Mäta
Je pravdepodobne najstaršou bylinou. Používala sa už v starodávnej Sýrii pri rituáloch pre boha ohňa. Mäta a octovomätová omáčka sa bežne používali v starovekom Ríme. Mäta bola pomenovaná Grékmi podľa mýtickej postavy Minthe. Je to jedna z mála bylín využívaná aj na sladkosti.
Rozmarín
Patrí do mätového rodu, ale rastie ako stále zelený ker, pochádzajúci z okolia stredozemného mora. Názov pochádza z latinčiny a znamená "rosenie mora". V minulosti sa používal na dochutenie vína a modré kvety boli kandizované a jedené ako sladkosti.
Petržlen hladký
Má ploché listy na rozdiel od bežného petržlenu, ktorý tiež používame. Každá známa kuchyňa využíva petžlen, dokonca sa využíva na parfumy a medicínske pomôcky. Využíva sa na dochutenie a aj ozdobenie.